Yorkshire Terrier – Caracteristici

Tot ce trebuie să știi despre un Yorkshire Terrier

La prima vedere, este ușor să te gandești la un Yorkshire Terrier ca la un pachet pufos de dimensiuni mici. De la blana lungă până la moțul din cap și la cravată, rasa tinde să creeze imaginea unui câine timid. Dar sub acel exterior plin de gingășie, vei găsi un spirit certăreț, o agilitate surprinzătoare și o atitudine măreață, toate într-un pachet compact Yorkie.

În acest ghid:

Infografic Caracteristici Terrier Yorkshire

Infografic Caracteristici Yorkshire Terrier

Istoria Yorkshire Terrier: origini modeste pentru o rasă mândră

Terrierii din Yorkshire, denumiți în mod obișnuit “Yorkie”, au o poveste de origine modestă și muncitoare. Strămoșii Yorkshire Terrier au venit cu muncitorii scoțieni din secolul al XIX-lea. Aceștia migrau spre sud pentru a lucra în regiunea industrială a județului Yorkshire, Anglia. Din acest amestec de terrieri, a început să apară încet rasa pe care o cunoaștem astăzi.

Acești Yorkie timpurii erau muncitori, câștigându-și locul alături de clasa muncitoare prin eliminarea paraziților din mine și din mori. În anii care au urmat, împerecherea focusată pe muncă a produs un terrier rapid care era suficient de mic și de rapid pentru a-și urmări prada în colțurile si ascunzișurile mediului industrial.

Cei mici, mereu în compania muncitorilor, au fost în cele din urmă împerechați pentru a fi câini de companie, astfel apărând un terrier nou, diferit. În anii 1860, un câine de spectacol numit Huddersfield Ben a câștigat faimă în cadrul unui spectacol și a devenit un prototip al câinelui Yorkshire Terrier modern. Faima sa a propulsat rasa la un nou nivel de conștientizare și, în curând, clasele sociale mai bogate au început să îndrăgească Terrierii Yorkshire ca animale de casă.

Pe măsură ce Yorkshire Terrierii s-au mutat din industria minieră în saloanele înaltei societăți, liniile de sânge au fost ajustate pentru a produce un cățel mai mic, mai potrivit pentru statul în poala înaltei societăți. Până la sfârșitul anilor 1800, Yorkshire Terrier s-au extins dincolo de Anglia natală invadând Statele Unite. Aceștia au fost recunoscuți oficial de Clubul Kennel American (AKC) în 1885.

În 1944, un Yorkshire Terrier de patru kilograme numit Smoky a câștigat notorietate după ce a fost salvat de un soldat american în Noua Guinee și ulterior l-a însoțit tot restul celui de-al doilea război mondial. Salvatorul lui Smoky, caporalul William Wynne, l-a creditat pe micul pestriț că i-a salvat viața când, într-o ocazie, a ajutat la trecerea unui fir critic  de comunicație printr-o conductă inaccesibilă.

Smoky e devenit un adevărat “media darling” după război și a făcut multe pentru a pune cățelușii Yorkshire Terrier în lumina reflectoarelor.

În prezent, Yorkshire Terrier este una dintre cele mai comune rase de câini și este în prezent listată ca a 9-a cea mai populară rasă din Statele Unite.

Care este temperamentul tipic pentru un Yorkshire Terrier?

Yorkshire Terrierii sunt clasificați de AKC (Clubul Kennel American) ca parte a Toy Group. Cu o greutate cuprinsă între două și șapte kilograme, aceștia sunt printre cei mai mici din clasificare. Această rasă mică tinde să fie un amestec încântător de afecțiune și de încredere în sine. Spre deosebire de multe dintre așa-numitele rase „câine de poală”, unui Yorkshire Terrier îi lipsește temperamentul supus, demonstrând în schimb o personalitate arțăgoasă și iubitoare de distracție.

Deși este mic, un Yorkshire Terrier vine cu o cantitate mare de ciudățenii raportată la corpul său minuscul, proprietarii fiind zilnic amuzați de bufoneria patrupezilor.

Sunt câinii Yorkshire Terrier ușor de dresat?

Vezi și esențiale pentru dresarea micuțului tău yorkshire terrier să învețe să își facă nevoile “civilizat”

Covoraș absorbant Spray pentru îndepărtarea mirosurilor Țarc pentru animale de companie Ham pentru câini mici Pungi igienice pentru câini
Covoras absorbant Padovan Pet Pad Spray pentru indepartarea mirosurilor de animale Powair Tropical Breeze Tarc pentru animale de companie, Pliabil, 8 panouri, Interior si exterior Ham IDC Power pentru caini Julius K9, Talie mica Pungi igienice pentru caini Paw Patrol, parfumate
Covoraș absorbant Padovan Pet Pad Spray pentru îndepărtarea mirosurilor de animale Powair Tropical Breeze Țarc pentru animale de companie, Pliabil, 8 panouri, Interior si exterior Ham IDC Power pentru câini Julius K9, Talie mică Pungi igienice pentru câini Paw Patrol, parfumate
Cumpără Cumpără Cumpără Cumpără Cumpără

Dresajul Yorkie poate fi dificil, dar nu este imposibil. În ciuda faptului că sunt trecuți adesea cu vederea ca rasă antrenabilă, Terrierii Yorkshire sunt foarte inteligenți. Uneori pot fi puțin încăpățânați. Yorkie tind să se atașeze de proprietarii lor și sunt, în general, dornici să îi mulțumească, mai ales atunci când sunt încurajați cu recompense delicioase și cu multe laude.

Datorită inteligenței lor, cățeii Yorkie sunt și câini de serviciu sau câini de terapie – în situația în care nu este necesar un câine mare sau un câine cu forță semnificativă. Aceștia pot fi de asemenea și câini de detecție medicală, câini pentru auz și câini de sprijin emoțional sau psihiatric.

În ciuda staturii lor minuscule, Yorkie instruiți corespunzător pot fi, de asemenea, participanți feroce și agili la competițiile de agilitate. Picioarele lor rapide și inteligența semnificativă îi fac să fie potriviți pentru a gestiona provocările fizice și mentale ale acestor competiții.

Îngrijirea unui Yorkshire Terrier

Este important să păstrăm unui Yorkie în formă fizică bună și să supraveghem problemele lor obișnuite de sănătate pentru a le asigura o viață lungă, sănătoasă și fericită.

Cât de multă mișcare are nevoie un cățel Yorkie?

În timp ce câinii Yorkie te pot surprinde cu curiozitatea lor constantă și preocuparea nesfârșită, nevoia lor de mișcare nu este atât de mare.

Plimbările zilnice sunt cu siguranță ideale pentru a menține animalul de companie fericit și sănătos, dar unul dintre lucrurile bune ale unei rase mici, cum ar fi Yorkie, este că, atunci când vremea de afară este rea, pot face totuși mișcare prin casă. La urma urmei, atunci când cântărești trei kilograme și picioarele tale au o lungime de șapte centimetri, o fugă prin sufragerie se poate simți ca un kilometru.

Această rasă inteligentă se va bucura, de asemenea, de ascunderea treat-urilor și de jucăriile puzzle. Câinii Yorkie vor fi stimulați fizic și mental interacționând cu aceste jucării care adesea sunt exact ceea ce este necesar pentru a ține ocupat un cățeluș puțin mai răutăcios.

Ține-i de cald unui Yorkshire Terrier la plimbare

Când ieșiți la plimbare, este important să luați măsuri de precauție cu Yorkie, în special pe vreme extremă. Terrierii din Yorkshire, fiind lipsiți de un substrat de blană, pierd rapid căldura corporală, astfel încât au o toleranță foarte scăzută la vremea rece.

Fiind un animal de companie atât de mic și drăguț, știm că vrei să îl îmbraci oricum, așa că ia-i Yorkshire Terrier-ului tău un pulover pentru plimbările reci. Dar chiar și atunci când este îmbrăcat corespunzător, timpul în aer liber ar trebui să fie limitat în lunile mai reci.

La fel, atunci când este cald, în plimbările lungi, un Yorkie poate obosi cu ușurință. Asigură-te că ai pentru el apă dacă mergeți la o plimbare mai lungă și acordă-i atenție deosebită limbajului corpului.

Dacă gâfâie în timpul mersului și se așază frecvent sau se împiedică, poate fi timpul pentru o pauză și puțină hidratare. Vestea bună este că, cu o rasă atât de mică, tot ce trebuie să faci pentru restul plimbării este să-ți ascunzi terrierul obosit sub braț.

Probleme comune de sănătate ale cățelului Yorkie

Deși sunt în general sănătoși și longevivi, sănătatea unui Yorkshire Terrier nu este lipsită de riscuri. Câteva dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale unui Yorkshire Terrier sunt genetice și pot fi testate sau depistate devreme. Altele sunt adesea rezultatul îngrijirii necorespunzătoare și pot fi evitate cu o dietă și o supraveghere adecvată.

Hipoglicemie (și tremurături Yorkie)

Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate în rândul proprietarilor este: de ce tremură Yorkie-ul meu?

Câinii Yorkie, care sunt predispuși la apariția unor frisoane ocazionale, o fac adesea pur și simplu din cauza temperaturii sau a surescitării. Dar, uneori, acest comportament poate fi un semn de ceva mai grav.

Datorită dimensiunilor mici și obiceiurilor alimentare pretențioase, cățeii Yorkie sunt predispuși la hipoglicemie. Acest lucru este frecvent întâlnit în special la puii care se adaptează încet la alimentele solide.

Pentru a combate tremurăturile unui Yorkie, medicii veterinari vor recomanda adesea un gel supliment bogat în calorii (sau chiar un pic de miere) frecat pe gingii pentru a readuce glicemia pe drumul cel bun și pentru a ajuta la creșterea poftei de mâncare. După aceea, o dietă regulată, bogată în proteine, oferită în cantități mici pe tot parcursul zilei, menține stabil nivelul zahărului din sânge și poate preveni hipoglicemia.

Dacă tremuratul Yorkshire Terrierului tău persistă chiar și după ce l-ai calmat, i-ai oferit o gustare și te-ai asigurat că îi este cald, atunci asta poate indica o problemă mai gravă. Dacă puiul tău refuză să mănânce, leșină sau pare slab și prea somnolent, caută imediat asistență medicală de specialitate.

Pancreatită

Câinele Yorkshire Terrier are o relație de dragoste / ură cu treat-urile. Le plac recompensele gustoase – la fel ca tuturor câinilor – dar pancreasului lor mic nu le place. Terrierii Yorkshire care consumă diete bogate în calorii și grăsimi în exces dezvoltă adesea pancreatită, care, dacă nu este tratată, poate ajunge la numeroase alte probleme de sănătate – dintre care unele pot fi fatale.

O dietă echilibrată, exerciții fizice și un număr rezonabil de gustări vor ajuta la prevenirea acestei afecțiuni care le poate pune viața în pericol.

Simptomele pancreatitei pot include micșorarea poftei de mâncare, o burtă moale, vărsături sau diaree și dificultate în respirație. Dacă bănuiești că ceva nu este în regulă, medicul veterinar îi poate efectua un test de sânge sau o ecografie pentru a pune un diagnostic și pentru a-l ajuta pe micul tău Yorkie să revină pe drumul cel bun.

Deteriorarea dentară

Îngrijirea dentară adecvată va ajuta la prevenirea problemelor dentare comune rasei. În timp ce cariile dentare și placa sunt adesea un risc pentru Yorkie, periajul zilnic și recompensele dentare ajută la evitarea acestor probleme și la menținerea dinților puiului curați și sănătoși. Există, de asemenea, o serie de jucării de mestecat pentru curățarea dinților, care vor curăța dinții unui Yorkshire Terrier și îi vor distra.

Trahee prăbușită

Yorkshire Terrier au gâtul mic și fragil. Traheea, în special, este susceptibilă prăbușirii dacă se exercită o presiune nejustificată asupra acestei zone ale corpului. Din cauza acestui risc, îți recomandăm cu tărie să nu plimbi cățelul Yorkie cu zgardă și lesă. În schimb, folosește întotdeauna o lesă cu un ham bine conceput.

Blocaj gastro-intestinal

Puii Yorkie, la fel ca majoritatea câinilor tineri, adoră să mestece aproape orice băț, piatră sau con de pin pe care îl găsesc în plimbările lor zilnice. Dar, datorită tractului lor gastro-intestinal minuscul, cățeii Yorkshire Terrier sunt deosebit de vulnerabili la blocarea obiectelor străine. Deci este o idee bună să îi descurajăm de la roaderea obiectelor riscante și să le oferim în schimb jucării sigure.

Dislocarea genunchiului

Curajoșii micii Yorkie sunt renumiți pentru săriturile de la înălțime, sărituri care le pot dăuna sănătății. Unul dintre principalele riscuri ale unor astfel de salturi este dislocarea genunchiului. Ca regulă generală, un pui Yorkshire Terrier nu ar trebui să sară de la înălțimi mult mai înalte decât el însuși. Pentru asta va trebui să fii cu ochii pe micul tău temerar pentru a preveni un astfel de comportament.

Alergii

Terrierii Yorkshire sunt uneori predispuși la sensibilitate alergică atât ale ​​căilor respiratorii, cât și a pielii.

Alergenii respiratorii tind să fie cauzați de suspecții obișnuiți: mucegai, polen și alți iritanți sezonieri care afectează și oamenii.

Iritanții pielii sunt adesea de natură chimică. Prevenirea problemelor pielii Yorkie se face utilizând produse de înaltă calitate, naturale și predominant fără chimicale pe și în jurul câinelui tău.

Hrana Yorkshire Terrier

Ca membri ai grupului Toy, un Terrier Yorkshire este un câine mic cu pofte mici. Ca atare, fiecare gustare pe care o mănâncă puiul tău este importantă pentru sănătatea lui.

O dietă sănătoasă pentru rasele mai mici este esențială datorită înclinației lor către hipoglicemie, greutate redusă și către mofturi alimentare. Măsurile luate ca un cățeluș să ducă o viață sănătoasă vor avea un impact semnificativ asupra mobilității și duratei de viață a micuțului tău prieten.

Ținând cont de acest lucru, găsirea unui echilibru în dieta cățelului este extrem de importantă. Următoarele sugestii te vor ajuta să faci exact acest lucru.

Cât trebuie să-l hrănesc pe Yorkshire Terrier?

Cât este prea mult? Uneori este o întrebare dificil de răspuns, în special în cazul raselor mai mici. Cu toate acestea, determinarea cantității de hrană necesară unui cățeluș Yorkshire Terrier este un aspect critic al creșterii unui câine sănătos.

Acest lucru a fost evidențiat în cercetările din The Journal of Nutritional Science, care a constatat că standardele utilizate pentru calcularea cerințelor de energie ale cățelușilor nu sunt întotdeauna calibrate corespunzător pentru toate etapele dezvoltării unui Yorkshire Terrier. Cercetări suplimentare publicate în Journal of Nutrition au constatat că câinii, ca și omologii lor umani, se confruntă cu tendințe mari de obezitate și de activitate generală redusă, provocând numeroase riscuri pentru sănătate ce provin de la hrănirea excesivă.

Dr. Cheryl Yuill recomandă o formulă simplă pentru un câine adult sterilizat sau castrat care face plimbări zilnice și se joacă moderat:

30 x (nr. kg) + 70 = calorii zilnice

De exemplu, pentru un Yorkie de 3kg, formula ar produce:

30 x 3 + 70 = 160 de calorii

Reține că această formulă este concepută având în vedere media. Fiind o rasă mai mică, nevoile nutriționale ale unui Yorkshire Terrier se vor diminua mai repede la maturitate și pot varia de la media menționată mai sus. Mizează pe măsurătorile de greutate la controalele regulate ale veterinarului pentru a determina dacă Yorkie-ul tău atinge obiectivele de greutate ideale și ajustează porția în consecință.

Cu ce ar trebui să-l hrănesc pe Terrierul Yorkshire ?

După cum explică doctorul Cailin R. Heinze de la Școala de Medicină Veterinară Cummings, cercetările recente au pus sub semnul întrebării tendința populară a dietelor „fără cereale” pentru cățelul tău. Și, deși această cercetare este nouă și oarecum neconcludentă, aceasta întărește cât de importantă este o dietă echilibrată și care nu se bazează pe modă.

Cea mai bună regulă este să achiziționezi mâncarea cea mai calitativă pe care o permite bugetul tău, concentrându-te pe mărcile care au ingrediente reale, vizibil notate și cu puține adaosuri. Alimentele de calitate vor oferi o gamă largă de nutrienți și de proteine ​​slabe, menținând în același timp numărul de calorii scăzut.

>> Citește mai mult: Mâncare Yorkshire Terrier: Ce pot mânca & Ce să evităm

Atenție la gustări

Cu un pui mic și drăguț ca Yorkie, tentația de a-l răsfăța cu treaturi este greu de rezistat. Chiar dacă răsfățul este inevitabil, trebuie să îți exerciți autodisciplina atunci când vine vorba de gustări sau de dieta micului prieten pentru că aceasta se poate abate rapid către un teritoriu nesănătos.

Alege gustări sănătoase, cu conținut scăzut de calorii, provenite din ingrediente naturale curate. Aceste treat-uri variază adesea între 2 și 4 calorii pe bucată, ceea ce înseamnă că doar cinci gustări pe zi pot constitui cu ușurință aproximativ 10% din aportul caloric zilnic recomandat puiului tău. Dacă ai depășit deja cota de recompense pe ziua respectivă, pentru terrierul tău Yorkshire, recompensează-l cu multe laude, afecțiune și un joc rapid de-a trasul sforii.

Este greu să reziști acestor ochi drăguți de cățeluș, dar disciplina este esențială și va face multe pentru menține cațelul sănătos și fericit.

Ar trebui să-mi hrănesc puiul Yorkshire Terrier cu aceeași mâncare ca a unui câine adult?

Hrana specifică rasei este un bun indicator al tipului de dietă de care are nevoie câinele tău. Și mai critic este să acorzi atenție mărimii și vârstei câinelui. Cei mai mari producători de alimente canine de înaltă calitate au game de produse pentru rasele mici, mijlocii și mari, precum și game pentru pui, adulți și câini seniori.

Acordă o atenție deosebită stadiului de dezvoltare al puiului tău și alimentelor cu care îl hrănești. Pentru că pe măsură cresc nevoile lor calorice se schimbă. O gamă tipică de produse de la producători de hrană pentru câini de calitate va include formule separate pentru puiuți și pentru adulți pentru rase extra-mici, mici, medii, mari și gigant și ar trebui să enumere ingredientele clar și ușor de identificat.

Latră mult un Yorkshire Terrier?

Terrierii Yorkshire, la fel ca mulți câini din grupul Toy, au reputația de a lătra mult. Cu toate acestea, Yorkie nu latră în mod exagerat iar un dresaj adecvat, mai ales începând de mic, va contribui mult la înăbușirea obiceiului. Un gadget util ar fi o zgardă de dresaj fără șoc.

În ceea ce privește Terrierii Yorkshire, este important să înțelegem că nu toate tipurile de lătrat sunt rele. Lătratul este un mijloc principal de comunicare pentru prietenul tău patruped și, dacă latră excesiv, este posibil să încerce să-ți spună ceva important.

Înțelegerea lătratului unui Yorkshire Terrier

O lătrătură scăzută, bine proiectată, indică adesea un pericol perceput. Acesta ar putea fi pur și simplu un vecin în trecere sau o pisică în curtea din spate, dar un Yorkie atent se va asigura că ești conștient. Mârâitul însoțește adesea lătratul cu ton redus, adăugând și mai mult la sentimentul de apărare.

Pe de altă parte, un sunet scurt cu un ton înalt indică adesea că Yorkie-ul tău încearcă să-ți atragă atenția pentru că vrea ceva. Vei auzi acest lătrat cu tonuri mai ridicate când terrierul tău Yorkshire  este gata să iasă afară, să înceapă să se joace sau să cerșească o gustare pe care au văzut-o pe masă.

La celălalt capăt al spectrului, un sunet rapid, care poate aproape să imite o alarmă, indică că puiul a fost rănit sau are nevoie de ajutor imediat. Aceasta este vocalizarea pe care o vei auzi când a fost călcat pe o lăbuță sau a avut loc o altă vătămare și indică de obicei durere sau teamă.

Învățarea diferenței dintre aceste lătrături distincte este esențială pentru a înțelege pe care să le abordezi cu dresajul și care sunt mesaje importante pentru tine.

Este OK un Yorkshire Terrier cu copiii?

Deși Yorkie sunt o rasă afectuoasă cunoscută pentru companie și energie, trebuie acordată atenție specifică atunci când sunt în case cu copii, în special cu copii mici. În timp ce mulți Terrieri Yorkshire vor aprecia energia copiilor, dimensiunea mică a acestei rase îi pune adesea în pericol de a fi răniți sau călcați în timpul jocului.

În general, un Yorkie se va acomoda cel mai bine într-o casă cu copii cu vârsta de cel puțin opt ani. La fel ca la multe rase mai mici, prea mult zgomot și agitație pot crea stres pentru cățeii Yorkie, punându-i într-o stare de agitație.

Dacă există copii în casă, este important să-i oferi un spațiu în care câinele se poate retrage oricând se simte stresat. Fie că este vorba de o cușcă sau un pat pentru câini, este esențial să vă învățați copiii că această ascunzătoare este strict interzisă pentru ei iar câinele ar trebui lăsat singur atunci când este în spațiul lui personal.

Deși mici, cățelușii Yorkie sunt tenace și își vor menține poziția atunci când sunt amenințați. Copiii trebuie învățați să urmărească semnalele de stres sau de sau frică ale câinelui. Comportamentul de tipul: corp rigid brusc și ochii mari (cu o mare parte din albul ochilor vizibil), linsul repetat pe buze, buzele trase înapoi pentru a arăta dinții, evitarea contactului vizual si ghemuirea sunt toate semnale că Yorkie are nevoie de o pauza de la copii.

Copiii pot fi învățați să distingă aceste semne, și acest lucru îi va ajuta să își protejeze cățelușul și pe ei înșiși de comportamentele defensive. Oricare ar fi vârsta copiilor tăi, cheia ca Yorkie să fie în siguranță și fericit este multă supraveghere și limite clare atât pentru membrii familiei umane, cât și pentru cei blănoși.

Este Yorkshire Terrier o rasă bună pentru vârstnici?

Yorkie se potrivesc foarte bine vieții cu tovarăși în vârstă, dar există o serie de caracteristici Yorkshire Terrier care trebuie luate în considerare.

Un Yorkie nu are nevoie de multă mișcare, o plimbare zilnică este ideală pentru sănătatea lui mentală și fizică. Chiar și un fetch în sufragerie poate face minuni, ceea ce permite proprietarilor cu mobilitate limitată să ofere exerciții stimulative pentru această rasă mică.

Toaletarea Yorkie poate fi puțin mai solicitantă decât la alte rase mici, deși nu este imposibilă.

Yorkie are un unic strat de blăniță, foarte diferit față de majoritatea celorlalte rase. Blana seamănă foarte mult cu părul uman și necesită o îngrijire similară. Perierea zilnică, îmbăierea și tratamentul regulat vor fi necesare, dar aceasta nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea persoanelor în vârstă.

Yorkie este, de asemenea, o rasă cu un singur strat de blană, ceea ce înseamnă că nu au un substrat sezonier și vor năpârli foarte puțin – mai ales atunci când sunt periați zilnic.

În ciuda nevoilor regulate de toaletare, natura lor fericită, optimistă și buna companie a Terrierilor  Yorkshire îi face să fie una dintre cele mai bune rase pentru seniori.

>> Citește totul despre Yorkshire Terrier Îngrijire.

Cum se înțeleg Yorkshire Terrier cu alți câini?

Deși de multe ori pot fi puțin țâfnoși față de câinii pe care nu îi cunosc, Yorkshire Terrierii se înțeleg bine de obicei cu alți câini (și pisici) din casă. De fapt, un animal de companie poate ajuta la combaterea anxietății de separare a unui Yorkie. Socializarea corectă al cățelușului Yorkshire Terrier cu celelalte animale de companie este unul dintre factorii cheie pentru o relație de succes între animaluțe.

Dacă Yorkie este primul tău animal de companie, încearcă să-l socializezi în mod regulat cu alți câini din cartier sau din parc de la o vârstă relativ mică (până în șase luni de la venirea acasă).

Dacă Yorkie-ul este noul venit și este încă un pui, ai în vedere faptul că puii pot fi un pic copleșitori pentru câinii mai în vârstă și pentru alte animale de companie, iar la început este necesară o supraveghere atentă.

Asigură-te că toate animalele au propriul spațiu în care să se retragă și fă tot posibilul pentru a menține neschimbate rutinele animalului în vârstă. Acest lucru menține lucrurile normale pentru ei și ajută la stabilirea unor noi rutine pentru puiul tău mai mic. Desigur, este de asemenea important să petreci timp cu toți patrupezii tăi – separat la început – pentru a te asigura că știu că locul lor în haită este în siguranță.

Cât trăiesc Yorkshire Terrierii?

La fel ca multe rase mici, Yorkshire Terrierii tind să aibă o durată lungă de viață, variind de obicei de la aproximativ 12 la 15 ani. Cu toate acestea, durata de viață a Yorkie-ului tău va fi foarte afectată de mulți factori, cum ar fi dieta, mișcarea și calitatea descendenței lor. Luarea de măsuri pentru a-ți ajuta puii să ducă un stil de viață sănătos poate influența foarte mult durata lor de viață și calitatea vieții.

Toaletarea unui Yorkshire Terrier și îngrijirea blăniței

Dacă te întrebi cum să îngrijești un Yorkie, nu ești singurul. Yorkshire Terrierii sunt cam de dimensiunea unei mingi de fotbal, așa că nu vor fi necesare ore întregi de periere sau descâlcire. Dar asta nu înseamnă că nevoile lor de îngrijire sunt simple. Iată ce trebuie să știi pentru a păstra blănița Terrierului tău Yorkshire cât mai elegantă.

Nu-i o blăniță obișnuită!

Ca o anomalie în lumea canină, blănița Yorkie constă mai degrabă în păr decât în ​​blana tipică întâlnită la majoritatea raselor. Această diferență rezultă într-un păr mult mai neted, similar cu părul uman și ce tinde să crească mai drept și mai lung decât blănițele tipice de câine.

Yorkies au, de asemenea, mai puțini foliculi de păr pe centimetru pătrat și nu au un strat de blană dedesubt. Asta le face blănița mai puțin stufoasă și mai plată.

Un avantaj al blănițelor lor unice este faptul că Yorkies sunt hipo-alergenici, făcând rasa Yorkshire Terrier tovarăși ideali pentru cei cu alergii la părul animalelor.

Culorile Yorkshire Terrier

Există patru culori Yorkie recunoscute oficial:

  • Negru și auriu
  • Negru și bronz
  • Albastru și bronz
  • Albastru și Auriu

Există și alte variante de culoare, cum ar fi Chocolate Yorkie, dar nu sunt considerate standarde de reproducere de către American Kennel Club (AKC) și vor fi o descalificare din spectacol. Dacă asta nu înseamnă nimic pentru tine, este în regulă. Important este să îți păstrezi Yorkie-ul sănătos și drăguț.

Pe măsură ce puiul tău îmbătrânește, firele negre de păr din haina Yorkie se transformă într-o nuanță de albastru (gândește-te la un gri oțel, de la destul de deschis pînă la aproape negru). Firele de păr de culoarea bronzului pe care le poartă cățelul se vor transforma treptat într-o nuanță mai aurie.

Atunci când este îngrijit în mod corespunzător, haina va avea un aspect lucios și neted, adăugând la aspectul regal al acestei rase frumoase.

Chiar dacă blana unui Yorkshire Terrier este unică și renumită pentru necesitatea unui efort mai mare atunci când vine vorba de îngrijire, toaletarea DIY nu trebuie să fie o durere de cap. Îngrijirea regulată va face mai ușoară această necesitate a vieții micuțului tău prieten și te va ajuta să economisești timp (și bani) pe termen lung. Dacă dorești neapărat să minimalizezi eforturile de îngrijire, te poate ajuta, de asemenea, tunderea lui.

Periere zilnic, vă rog!

Perierea zilnică va contribui mult la minimizarea problemelor de toaletare pentru un Yorkshire Terrier. Perierea previne încâlcirea blănii și atașarea ciulinilor și va menține părul sănătos și drept.

Pentru periere, vei dori un pieptene bun din oțel inoxidabil (pentru prima trecere, pentru a îndepărta orice început de îmbârligătură), o perie rigidă, dar ușoară, sau o perie cu vârf de cauciuc (perii de mistreț funcționează grozav!), și un balsam de îngrijire leave-in.

Înainte de periere, stropește întotdeauna blana Yorkie cu un balsam de calitate superioară. Acest lucru va împiedica ruperea părului mai fin în timp perierii și va ajuta, de asemenea, la descâlcirea oricăror câlți formați.

Fă o trecere rapidă cu pieptenele prin toată blănița pentru a îndepărta orice spini, încurcături sau frunze pe care le-a luat “hăinuța” lui de la ultima toaletare. Nu uita să piepteni cu grijă părul din jurul coatelor, urechilor, botului și ochilor pentru a preveni formarea încâlciturilor în aceste zone adesea neglijate.

Apoi, periază cu grijă blana cu peria de păr, începând din partea de sus a capului, în jos, pe spate și pe laturi și apoi terminând cu picioarele și pieptul / partea inferioară. Mișcă-te cu grijă și ușor pentru a te asigura că perierea este o experiență relaxantă și pozitivă pentru un Yorkshire Terrier.

La început, mulți câini sunt îngrijorați de toaletare, dar cu grijă și blândețe pot învăța să fie dornici la timpul de bonding cu stăpânul lor.

Pentru a ajuta la combaterea anxietății, mai ales atunci când îngrijim puii Yorkie, asigură-te că ei primesc un treat la începutul și la sfârșitul fiecărei toaletare pentru a asocia lucrurile pozitive cu sesiunile de periere. De asemenea, ajută să vorbești cu puii tăi cu o voce calmă și liniștitoare pe tot parcursul îngrijirii.

Și nu uita să-l lași să miroasă un pic peria și pieptenele pentru a permite puiului să se familiarizeze și să devina confortabil cu instrumentele.

Andocarea cozii la Yorkshire Terrier

Deși încă se practică într-o anumită măsură în Statele Unite, andocarea cozii este o practică extrem de controversată, care a fost legiferată în mare parte a lumii.

Ce este andocarea cozii?

Practica andocării cozii implică amputarea unei porțiuni din coada câinelui, rezultând o coadă înfundată sau scurtată semnificativ pentru tot restul vieții câinelui. Amputarea se realizează printr-una din următoarele două metode.

Prima este prin îndepărtarea chirurgicală a cozii – pur și simplu tăierea cozii cu excepția porțiunii de la bază. A doua metodă implică aplicarea unei benzi pe coadă, restricționarea fluxului de sânge și determinarea morții unei porțiuni din coadă înainte ca aceasta să fie îndepărtată.

De ce unii crescători practică andocarea cozii?

Deși practica andocării datează din vremea vechilor romani, practica modernă a andocării cozii provine de la rasele puse la muncă.

Aceasta se făcea pentru a preveni accidentarea în timp ce rasele de turmă alergau prin turma de animale, sau în timp ce câinii de vânătoare urmăreau agresiv prada în spații închise. De asemenea, se credea că scurtarea cozii ar fi utilă în scoaterea unui câine (în special terrierii) rămas blocat sub pământ în timp ce urmărea prada în vizuină.

Astăzi, aceste motive sunt rareori un argument pentru animalul de companie obișnuit, în special pentru un Yorkshire Terrier, iar practica andocării a fost perpetuată din motive predominant estetice.

Critica modernă a andocării

Practica andocării, deși este încă obișnuită în unele părți ale lumii, a început să cadă în dizgrație și chiar să devină ilegală în anumite părți din Europa, America de Sud și Australia. Majoritatea criticilor subliniază că practica nu este necesară în marea majoritate a cazurilor și, chiar și la câinii de lucru, beneficiile sunt controversate. Unele cercetări contemporane au pus la îndoială dacă andocarea interferează cu capacitatea naturală a unui câine de a comunica cu alți câini prin limbajul corpului și mulți consideră că este crud și lipsit de etică.

Ar trebui să îi tai coada unui Yorkshire Terrier?

Mulți crescători, chiar și dintre cei cu reputație, practică în continuare andocarea cozii și va trebui să întrebi despre politica lor de andocare atunci când cumperi un cățeluș din New Yorkshire. Cu excepția cazului în care intenționezi să duci Yorkshire Terrierul la concursuri, nu există, fără îndoială, niciun motiv practic pentru a scurta coada cățelușului tău și există multe argumente excelente împotriva acestui lucru. Cu excepția cazului în care un medic veterinar ți-a recomandat să faci acest lucru din motive de sănătate, nu este necesară sau recomandată tăierea cozii unui Terrier Yorkshire.

În plus, cine nu și-ar dori să vadă cățelușul dând din coadă când vin acasă de la serviciu?

Îngrijirea dentară a unui Yorkshire Terrier

Îngrijirea dentară este un aspect critic al sănătății oricărui câine acest lucru fiind valabil mai ales pentru un Yorkshire Terrier. Neglijarea bunei igiene dentare poate duce la cariile dentare, infecții bacteriene grave și dificultăți de alimentație care pot induce o alimentație deficitară.

Trebuie acordată o atenție deosebită danturii unui Yorkie deoarece acesta este predispus la probleme dentare. Asta nu  trebuie să devină un calvar. Diverse strategii și doar câteva minute din timpul tău în fiecare zi pot reduce considerabil riscul de probleme dentare de mai târziu din viața unui Yorkie.

Cât de des ar trebui să-l spăl pe dinți un Terrier Yorkshire?

Perierea zilnică este recomandată pentru Yorkshire Terrieri și, cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Vei dori să petreci câteva minute în fiecare zi făcând o spălare rapidă a dinților câinelui tău, folosind o perie de degete sau o periuță de dinți cu păr moale, împreună cu pastă de dinți care este formulată special pentru puiul tău (și are și un gust minunat!).

Indiferent de vârstă, începe încet cu un câine care nu s-a mai spălat pe dinți, punând un pic de pastă de dinți pe deget și lăsându-l s-o lingă. Apoi, repetă practica cu o periuță de dinți. Lăsa-l să se obișnuiască să îi fie dinții atinși de un deget și apoi mai târziu dinții periați integral de periuță. Asigură-te că îl recompensezi pe întregul proces cu treat-uri.

Nu folosi niciodată pastă de dinți umană, deoarece supraexpunerea la fluor este toxică pentru câini și acest lucru este valabil mai ales pentru rasele mai mici. Pastele de dinți canine de calitate sunt special formulate pentru pH-ul gurii unui câine și conțin enzime specifice care ajută la prevenirea acumulării plăcii și la promovarea sănătății dentare. Aceste paste de dinți sunt, de asemenea, formulate cu o aromă prietenoasă cu prietenii noștri cei mici, care îi menține interesați în timp ce le freci albul perlat.

Sunt OK gustările dentare pentru dinții unui Yorkshire Terrier?

Gustările dentare de firmă sunt suplimente bune la dieta câinelui tău și te vor ajuta să lupți cu respirația urât mirositoare a lui Yorkie și cu acumularea plăcii pe dinții câinelui. Cu toate acestea, nu sunt înlocuitori pentru periajul regulat. În plus, mâncarea integrală, cum ar fi morcovii, țelina, merele și chiar fructele de pădure congelate, te pot ajuta să îi păstrezi dinții curați în timp ce îi oferă o nutriție curată, cu conținut scăzut de calorii.

Adevărul despre Yorkshire Terrier Mini Toy

Din păcate, atunci când caută un nou cățeluș Yorkie, primul lucru pe care mulți oameni îl fac este să sară online și să caute „yorkshire terrier pret” sau „yorkshire terrier de vanzare” și sunt întâmpinați imediat cu reclame de la canise lipsite de reputație și lipsite de etică (OLX). Adevărul este  că la un crescător ok nu există Yorkie ieftin.

Ferește-te de crescătorii axați pe mărime

Deși poate fi tentant să cumperi pui ieftini din anunțurile sponsorizate care pretind că au “yorkshire terrier mini toy” sau „yorkshire terrier toy de vanzare”, rezultatul este deseori dezastruos. Acești crescători își cresc adesea câinii, punând în pericol viața mamei și a puilor.

Crescătorii care pretind în mod specific că au Yorkie excepțional de mici îi înmulțesc probabil doar pentru dimensiunile mici, în detrimentul puilor lor. Teacup Yorkie tind să fie fragili, predispuși la probleme de sănătate și răniri și au adesea o speranță de viață mai mică decât soiul de dimensiuni obișnuite.

În timp ce American Kennel Club recunoaște variațiile culorii Yorkshire Terrier – cum ar fi colorarea Parti (o trăsătură recesivă care rezultă într-o blană tricoloră neagră, cafenie și albă) – este important să ne amintim că nu există variante recunoscute oficial ale rasei Yorkshire Terrier în ceea ce privește mărimea. Orice crescător care comercializează Yorkie de dimensiuni mici ar trebui să fie verificat cu mare atenție dacă nu chiar evitat în totalitate.

Căutați calitate și puneți multe întrebări

Un crescător bun va accepta să primească, de asemenea, o mulțime de întrebări și va fi bucuros să vă ajute să afli mai multe despre rasa Yorkshire Terrier. Probabil că îți vor pune propriile lor întrebări și vor fi foarte atenți cu privire la casele în care sunt adoptați puii lor.

Cât costă un Yorkshire Terrier?

Costul mediu pentru un cățeluș Yorkshire Terrier de rasă de la un crescător etic variază între 500 și 5.000 de euro sau mai mult, în funcție de descendența lui și cat de “prezentabil” este cățelușul în concurs.

Deși pe mulți poate i-a șocat prețul trebuie să iei în considerare ceea ce plătești. Crescătorii veritabili se angajează să ofere puilor lor cele mai bune condiții de creștere și de viață, în timp ce selectează rasa cu atenție pentru cele mai bune calități și trăsături. Astfel, plătești cu adevărat pentru un sistem imunitar sănătos, articulații puternice și un temperament stabil.

Crescătorii buni acordă, de asemenea, o atenție deosebită standardelor de rasă AKC în ceea ce privește dimensiunea, culoarea și alte calități fizice, încercând întotdeauna să rămână cât mai aproape de aceste standarde.

Este potrivit pentru tine un Yorkshire Terrier?

Dacă ești în căutarea unui însoțitor plăcut și plin de viață într-un ambalaj mic, Yorkshire Terrier poate fi adăugirea perfectă pentru familia ta. Loialitatea, simțul umorului și personalitatea curioasă îi fac una dintre cele mai căutate rase.

Mediul ideal pentru ei este o casă liniștită, cu membri ai familiei care îi vor acorda multă atenție, vor avea grijă să nu-l calce și îi vor oferi dragoste. Dacă dorești mulă companie, pupături și afecțiune de la un pui care este la fel de gata pentru o alintare sau o plimbare, atunci nu căuta mai departe de rasa Yorkshire Terrier!

Leave a Comment