Îngrijirea unui pui Yorkshire Terrier de la 8 săptămâni până la vârsta adultă

Îngrijirea unui pui de Yorkshire Terrier este o mare responsabilitate. Dar cu o planificare atentă, câteva drumuri la medicul veterinar și dresaj consecvent, cățelul tău va prospera. Află în acest ghid cum să ai grijă de un pui de Yorkie.

Astăzi este ziua cea mare! Cauți și aștepți noul puiuț de luni de zile, iar micuța bilă îmblănită este în sfârșit în brațele tale. Acum ce fac?

Există o mulțime de lucruri la care să te gândești atunci când aduci acasă un cățel Yorkie de doar 8 săptămâni, dar nu te panica. Am cuprins aspectele esențiale ale îngrijirii puiului Yorkie în acest ghid, așa că citește mai departe pentru a afla cum să ai grijă de noul tău prieten.

În acest ghid:

Aducerea acasă a noului pui de Yorkshire Terrier

În primul rând, este necesar să duci micuțul cățeluș la medicul veterinar pentru un control rapid. Vei efectua mai multe vizite la medicul veterinar în anul următor pentru controale și vaccinări, dar această primă vizită este foarte importantă.

Chiar dacă persoana sau crescătoria de la care ai luat cățelul declară că a efectuat un control recent, du-l oricum la doctor. Este de preferat să afli de orice potențiale probleme grave de sănătate cât mai devreme. Asta îți va ajuta micuțul pui să pornească cu “lăbuța dreaptă înainte”.

După ce te-ai asigurat de sănătatea de bază a cățelușului tau Yorkie, va trebui să îl acomodezi cu noua lui casa.

Echipează-te pentru a-ți proteja casa

Puii Yorkie vin la pachet cu fățuci drăguțe și irezistibile. Restul tu trebuie să cumperi. Deci, în prima zi, vei dori să ai câteva lucruri importante la îndemână.

Cușcă pentru câini

Este foarte tentant să dormi cu noul cățeluș în camera ta sau poate chiar în patul tău, dar pentru a începe corect dresajul cățelușului, noul tău Yorkie va avea nevoie de un loc al lui. Este o idee bună să ai o cușcă sau o căsuță pentru câini, spațioasă și robustă, disponibilă încă din prima zi, așa că pune-o prima pe lista de echipamente pentru pui.

O cușcă va fi un atu valoros pentru dresajul la domiciliu și pentru menținerea puilor în siguranță față de copiii mici și față de alte animale de companie. Asigură-te că ai selectat o ladă care va fi suficient de mare pentru Yorkshire Terrier-ul tău atunci când va fi crescut mare și, în mod ideal, una care este suficient de mare pentru a face loc atât pentru un pat de câine, cât și pentru un covoraș absorbant. Acest lucru va facilita antrenamentul la covorașul absorbant (mai multe despre asta mai târziu).

Pat pentru câini

Acea cușcă nu va fi foarte confortabilă fără un pat pentru câini în interior. Caută un pat de câine confortabil, ergonomic sau pe bază de spumă, care să îi ofere un loc bun de dormit noaptea sau doar pentru un pui mic de somn. Știm că micuțul cățeluș Yorkie se potrivește acum într-un bol de cereale, dar va crește rapid, așa că asigură-te că patul cumpărat poate să-l găzduiască atunci când va fi crescut mare.

Țarc de joacă pentru cățeluși

Alături de o cușcă de interior folosită pentru antrenament și dormit, și un țarc este util. Țarcurile pentru cățeluși oferă puțin mai mult spațiu pentru a se plimba și a se juca, în timp ce îți păstrezi cățelul într-o zonă în siguranță. Sunt perfecte pentru perioadele în care lucrezi în apropiere, dar nu îl poți urmări suficient.

Țarcurile de sârmă sunt robuste și tind să fie mai mari, dar dacă dorești o opțiune bună și pentru călătorii, ia în considerare o cușcă pliabilă cu ferestre din plasă.

Grilaj pentru câini

În cele din urmă, micul tău explorator îndrăzneț va dori să meargă prin casă și este posibil să îți dorești să nu poată intra în anumite camere (mai ales înainte de a fi complet instruiți la covorașul absorbant).

Un grilaj pentru câini te va ajuta să păstrezi anumite zone în afara limitelor, îți protejează noul cățeluș de scările pe care nu le poate naviga încă și te poate ajuta să nu fie călcat atunci când ai mai mulți invitați.

Asigură-te că ai cumpărat o poartă pentru câini care nu lasă urme atunci când este deschisă sau scoasă sau ai in vedere instalarea uneia permanente dacă știi că vei dori ca puiul tău să nu intre niciodată în anumite locuri.

Jucării de ros și spray anti-ros

Nu va trece mult până când puiul tău va explora casa și va intra în locuri unde nu are voie, așa că o parte importantă a îngrijirii Yorkie este casa ta.

Acordă o atenție specială produselor toxice, cum ar fi produsele de curățat, anumite alimente umane și chiar plantele care ar putea fi accesibile puilor. De asemenea, asigură-te că ai ascuns obiectele mici care ar putea fi înghițite. Piesele Lego, pietricelele decorative și orice alte mici accesorii pot reprezenta un pericol de sufocare.

Este importantă furnizarea unei alternative pentru ros așa că asigură-te că ai la dispoziție o colecție de jucării de ros. Încearcă să strângi un coș mic de jucării care variază ca tip și textură. Puiul tău va aprecia varietatea și te va ajuta să îți dai seama care sunt cele mai distractive pentru el.

Pentru lucrurile pe care nu vrei să le mestece cățelușul, un spray anti mestecat amar, de câine, te poate ajuta. Acesta poate fi un instrument de antrenament bun dacă puiul tău a decis că preferă mai mult pantofii decât jucăriile și poate fi folosit și pe materiale potențial periculoase, cum ar fi plantele toxice și cablurile electrice ale lămpilor.

Jucării puzzle

O parte din a fi un bun părinte câinelui tău este să nu lași câinele să se plictisească toată ziua. În afară de mișcare și joacă, un alt instrument excelent pentru divertisment sunt jucăriile puzzle. Aceste jucării au, de obicei, un compartiment pentru gustări și oferă o provocare stimulantă pe măsură ce puiul tău încearcă să ajungă la premiul din interior.

Clopoțeii de câine

Una dintre cele mai frecvente cauze de rănire în rândul terrier-ilor Yorkshire este călcatul în picioare. O modalitate excelentă de a reduce probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este un clopot de câine. Aceste clopoțele mici se clatină ușor (dar nu în mod obositor) pe măsură ce puiul tău se mișcă și te ajută, de asemenea, să-l urmărești în primele zile de antrenament la covorașul absorbant pentru nevoi.

Castroane pentru câini

Puiul tău va avea nevoie de apă proaspătă, precum și de un fel de mâncare din care să mănânce. Recomandăm (și folosim) acest set ceramic de vase pentru câini care nu se răstoarnă ușor și care este sigur pentru mașina de spălat vase. De asemenea, este ok oțelul inoxidabil, dar evită plasticul, deoarece zgârieturile de la suprafață pot adăposti bacterii care pot duce la infecții.

Învăță puiului tău să caute mâncare în castronul lui din prima zi și asta îl va ajuta să ajungă aibă un program regulat de masă și va descuraja cerșitul la masă.

Hrănirea cățelului Yorkshire Terrier

„Lasă mâncarea să-ți fie medicament și medicamentul să-ți fie mâncare”, a spus Hipocrate și, în multe privințe, același lucru este valabil și pentru câinii sănătoși. Mâncarea de bună calitate este deosebit de importantă pentru un cățeluș în creștere, iar începutul “cu lăbuța dreaptă”, ca să spunem așa, este absolut crucial.

O dietă echilibrată este un element constitutiv pentru o sănătate bună, dar atât de multe dintre alimentele pentru câini de pe piața actuală nu oferă ceea ce are nevoie câinele tău.

Ia-ți ceva timp pentru a cerceta alimentele de calitate pentru pui și hrănește-l întotdeauna noi alimente cu un raport echilibrat de proteine ​​și grăsimi pentru a sprijini creșterea rapidă, cum ar fi hrana uscată pentru câini Acana Puppy. Evită alimentele pline de amestecuri de făină de carne, conservanți și umpluturi.

Când puiul tău vine acasă pentru prima dată, fă cu atenție tranziția la alimente noi, amestecând treptat vechea marcă cu care erau hrăniți cu noua marcă timp de câteva săptămâni până când ai eliminat complet alimentele vechi. Acest lucru îți va ajuta câinele să se adapteze la noul gust și va preveni problemele digestive majore care ar putea proveni de la trecerea la o nouă hrană.

Hrănește-ți cățelușul Yorkie de trei până la patru ori pe zi, minim, într-un program consecvent. Mulți pui mănâncă puțin și sunt predispuși la hipoglicemie, așa că se descurcă cel mai bine cu hrănirea “la liber” în acest stadiu al vieții lor. Ghidul nostru despre cât de mult să hrănești un cățeluș Yorkie și programul de hrănire inclus prezintă în detaliu cantitățile corespunzătoare.

Pentru Terrier-ii Yorkshire mai nervoși, fă masa o oportunitate pentru a-l hrăni manual niște bobițe din vasul lor. Astfel creezi încredere în timp ce stabilești, de asemenea, un comportament care va preveni mai târziu în viață agresiunea legată de alimente.

Fii atent la recompense

Să nu-ți umfli noul cățeluș cu o mulțime de recompense ar putea fi unul dintre cele mai grele lucruri pe care le faci în acest an. Și asta include carantina, plătirea taxelor sau respectarea acelui program de alergat de la 6 dimineața.

Realitatea este că obezitatea câinilor a devenit o problemă, iar obiceiurile proaste încep de pui.

Pentru câinii Yorkshire Terrier, este important să le oferi cantități adecvate de gustări sănătoase. Cățeii Yorkie tind să sufere de hipoglicemie, pancreatită, trahee prăbușită și alte câteva probleme de sănătate, care apar mai frecvent la câinii supraponderali.

Jumătate din luptă este limitarea pur și simplu a numărului de recompense. Puii Yorkie necesită doar 175 până la 200 de calorii pe zi, iar adulții Yorkshire Terrier au nevoie chiar mai puțin. Caloriile din gustări se adună rapid, astfel încât supraalimentarea unui pui Yorkie este extrem de ușoară.

Cealaltă jumătate a bătăliei constă în găsirea unor gustări Yorkie sănătoase, ce conțin nutriție reală. Multe dintre mărcile de renume sunt pline de compuși de umplutură și junk, ceea ce nu vă va ajuta puiul să rămână sănătos. Hrănește-l cu recompense cu ingrediente alimentare de înaltă calitate, care sunt cât mai bogate în nutrienți și care au un conținut scăzut de calorii.

Încearcă să împarți recompensele de mărimi mari în bucăți mai mici ca să țină mai mult în timpul sesiunilor de dresaj. De asemenea, ai în vedere gustările sănătoase din casă, cum ar fi cartofii dulci uscați, tăiați cubulețe, care au un conținut scăzut de calorii și un nivel ridicat de nutriție.

Controalele periodice te vor ajuta să ții cont de greutatea cățelușului tău, așa că asigură-te că discuți cu medicul veterinar dacă ai îngrijorări cu privire la greutatea și nevoile calorice ale cățelușului.

Sfaturi pentru dresajul puiului de Yorkshire Terrier

Dresajul cățelușului începe în prima zi și acest lucru poate fii puțin copleșitor pentru noii părinți de cățeluși. Este important să ai un plan pentru diferitele etape și tipuri de dresaj de care va avea nevoie câinele tău. Am subliniat aspectele critice ale dresajului, așa că citește mai departe pentru o prezentare generală a antrenamentului pentru cățeluși.

Cum îl dresăm unde să-și facă nevoile

Puii vor putea să-și controleze vezica urinară suficient de bine pentru a începe dresajul nevoilor la aproximativ 12 săptămâni. Cu toate acestea, recomandarea este să începi de îndată ce puiul tău intră prima dată pe ușă, atâta timp cât îți păstrezi așteptările realiste.

Există păreri împărțite în ceea ce privește cum și unde să-i învățam să-și facă nevoile. Unii sugerează dresajul Yorkie la cușcă, dar alții insistă asupra faptului că practica este crudă și pledează pentru antrenamentul la țarc sau lasă cățelușul liber prin toată casa. De asemenea, trebuie să decizi dacă vrei să antrenezi câinele să facă afară, pe covorașe absorbante sau ambele.

Îți recomandăm ceva între aceste două abordări. Cele mai importante puncte ale dresajului cățelușului în ceea ce privește făcutul nevoilor sunt: ​​pauze frecvente pentru nevoi, supraveghere constantă și o mulțime de încurajări și laude pentru un comportamentul bun.

Poți citi aici ghidul nostru pas cu pas pentru a dresa cățelușul Yorkie să-și facă nevoile. Împreună cu această abordare, câteva instrumente vor fi utile. O cușcă bună este o necesitate, în special pentru somn. Un țarc de joacă este, de asemenea, un instrument la îndemână, care oferă o zonă de joacă fără a lăsa puiului prea mult spațiu pentru a rătăci din vedere, iar covorașele absorbante sunt recomandate chiar dacă intenționezi să înveți câinele să facă în aer liber, deoarece va trebui să facă și noaptea. Gustările sănătoase ar trebui, de asemenea, să fie la îndemână pentru a răsplăti comportamentul bun cu fiecare ocazie.

Există câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată atunci când îți dresezi puiul. Ai auzit-o de nu știu câte ori de la cei care au câini: nu freca niciodată fața cățelușului în urină sau în fecale după ce s-a produs un accident.

Dresorii și antrenorii câinilor sunt toți de aceeași părere: această practică nu ajută câinele să învețe și, de fapt, inhibă procesul de învățare. Un pui disciplinat în acest fel va asocia pur și simplu frica cu eliminarea, iar singurul comportament pe care îl încurajează acesta va fi ascunderea atunci când este nevoie de o pauză de pipi.

Nu țipa niciodată și nu-ți lovi cățelul pentru că s-a scăpat în casă. La fel ca la punctul anterior, acest comportament doar va deruta câinele și îl va determina să asocieze consecințe negative cu făcutul nevoilor, indiferent de locul în care se întâmplă. Încurajarea este mult mai eficientă decât consecințele negative ale unui comportament nedorit.

Nu în cele din urmă, fii consecvent. Așteptările inconsecvente vor avea rezultate inconsecvente. Găsește un model și un aranjament care să funcționeze pentru puiul tău și pentru programul tău și respectă-l.

Coerența și răbdarea sunt esențiale. Antrenamentul nevoilor se face încet iar unii Terrieri Yorkshire pot fi deosebit de înceți la acest capitol. Așteaptă-te ca acest proces să dureze. Răbdarea ta va fi răsplătită, iar puiul tău va fi fericit și bine dresat în cele din urmă.

Vezi și esențiale pentru dresarea micuțului tău yorkshire terrier să învețe să își facă nevoile “civilizat”

Covoraș absorbant Spray pentru îndepărtarea mirosurilor Țarc pentru animale de companie Ham pentru câini mici Pungi igienice pentru câini
Covoras absorbant Padovan Pet Pad Spray pentru indepartarea mirosurilor de animale Powair Tropical Breeze Tarc pentru animale de companie, Pliabil, 8 panouri, Interior si exterior Ham IDC Power pentru caini Julius K9, Talie mica Pungi igienice pentru caini Paw Patrol, parfumate
Covoraș absorbant Padovan Pet Pad Spray pentru îndepărtarea mirosurilor de animale Powair Tropical Breeze Țarc pentru animale de companie, Pliabil, 8 panouri, Interior si exterior Ham IDC Power pentru câini Julius K9, Talie mică Pungi igienice pentru câini Paw Patrol, parfumate
Cumpără Cumpără Cumpără Cumpără Cumpără

Dresajul comportamental

În ochii noului tău cățeluș Yorkshire Terrier, ești mai mult decât o simplă sursă de hrană și alintare. Faci parte din noua haită al cățelușului tău și, în calitate de lider al haitei, ai niște responsabilități mari.

Lumea este mare și înfricoșătoare, iar cățelușul tău va căuta îndrumare pentru tot felul de comportamente. Standardul pe care îl stabilești acum va influența restul vieții lor, deci este important să începi să îți dresezi cățelul Yorkie devreme și adesea cu modelare, feedback și fixare a obiceiurilor în ceea ce privește comportamentul cățelului.

Socializare

Unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face în modelarea comportamentului viitor al cățelușului tău este socializarea corectă. Timpul petrecut în jurul oamenilor (cu excepția celor care locuiesc în casa ta) și a altor câini este esențial pentru a-ți ajuta cățelul să crească și să devină un cetățean sănătos și bine adaptat al lumii canine.

Socializarea timpurie este un act de echilibrare între programul de imunizare al cățelușului tău și expunerea la alți câini și oameni și nu vrei să ratezi această fereastră de oportunitate pentru a preda și de “a da forma” abilităților sociale ale unui Yorkie.

Prea mult, prea repede îți poate expune puiul la boli periculoase împotriva cărora nu a fost încă imunizat. Dar lipsa unei socializări adecvate poate duce la comportamente foarte agresive și teritoriale mai târziu în viață.

Ai grijă să nu socializezi puiul cu alte persoane sau câini până cel puțin șapte zile după ce au avut prima rundă de imunizări și o deparazitare. Chiar și atunci, evită ieșirile publice care implică adunări mari de câini, cum ar fi parcurile pentru câini. Acesta este un moment bun pentru a-i prezenta câinii sănătoși ai prietenilor sau pentru a-i înscrie la un curs de comportament pentru cățelușii mici, în care mediul este curat și interacțiunile câinilor sunt mai controlate.

Odată ce puiul tău are toate vaccinurile – de obicei între 4 și 6 luni – atunci te poți aventura cu el în parcul pentru câini pentru mai multă socializare de grup.

Afirmarea autorității tale

Un câine este un animal de haită din fire și fiecare haită are un conducător. Acel lider trebuie să fii tu. Dacă Yorkie simte că ar fi loc la conducere, atunci va vrea instinctiv să-l ocupe. Acest lucru este valabil mai ales pentru unele rase mai mici, cum ar fi Yorkshire Terrier, care poate fi deosebit de asertiv și încăpățânat.

Pentru a combate acest lucru, asigură-te că ești întotdeauna ferm cu puiul tău. Aplică cu calm regulile casei, cum ar fi să nu mestece ce nu are voie sa mestece și să nu cerșească sau să mănânce cu tine la masă. Nu țipa niciodată și, cel mai important, nu ceda. Dacă Yorkie simte că îi dai un deget, îți va lua adesea toată mâna. Odată ce se instalează obiceiurile proaste ale cățelușilor, acestea pot fi dificil de dezvățat.

Rosul

Anumite comportamente naturale, cum ar fi rosul, trebuie să fie de așteptat într-o anumită măsură, dar nu ar trebui să fie permise nelimitat.

Este un fapt simplu: câinii vor roade. Ei explorează lumea din jurul lor prin gust și miros. Unii câini sunt ronțăicioși mai mult prolifici decât alții, dar orice pui este capabil să distrugă aproape orice obiect de uz casnic dacă decide că are nevoie de o bună mestecare.

Împiedică rosul oferind jucării alternative de ros interesante. Îți recomandăm să îi iei un coș cu jucării și, timp de o săptămână sau două, să pui jumătate din ele de o parte și apoi să le rotești pentru a păstra lucrurile interesante.

De fiecare dată când îți prinzi puiul de Yorkshire Terrier care se mestecă distructiv, spune-i un „Nu” sever, scoate-i obiectul ispititor din vizor și oferă-i imediat o jucărie alternativă pentru ros. Odată ce încep să roadă noul articol, încurajează-l cu multe laude pentru comportamentul îmbunătățit.

Așteaptă-te la mult ros când îi dau dinții

Dacă puiului tău îi dau dinții, va fi deosebit de dornic să roadă lucruri pentru a ameliora o parte din disconfortul cauzat de dinți.

Puiul va experimenta o primă rundă a dinților între vârsta de 3 săptămâni și 6 săptămâni, pe măsură ce apar dinții de lapte. Va urma o a doua rundă, de obicei între 12 săptămâni și 6 luni, pe măsură ce dinții de lapte îi cad și dinții de adult îi cresc.

Dă-i jucării dentare în această perioadă, în special gustări înghețate. Temperatura rece va oferi o ușurare a durerii de dinți și este o mare distragere a atenției pentru un pui care intenționează să roadă tot ceea ce este la vedere.

Controlul lătratului

Lătratul este un alt comportament natural care poate fi dificil de controlat. Câinii comunică prin vocalizare și este adesea singurul lor mijloc de a cere ceea ce își doresc sau au nevoie. Să nu latre este pur și simplu un obiectiv ne-realist pentru majoritatea părinților de câini, așa că setează-ți așteptările în consecință.

Lătratul excesiv trebuie abordat imediat, înainte ca acesta să devină un obicei înrădăcinat. Aceasta poate include lătratul la un anumit aparat de uz casnic care face zgomot (mașini de spălat vase și cuptoare microunde care fac bip) sau lătratul constant la fiecare mișcare în afara ferestrei sufrageriei sau a ușii de la intrare.

Dar este de dorit ca puiul tău să te avertizeze despre ceva sau cineva pe care nu-l consideră în regulă, așa că asigură-te că descurajezi doar lătratul din motive nepotrivite.

Procesul de corecție este similar cu cel pentru ros. Spune-i un „Nu” sever când comportamentul este nedorit, îndreptă-i atenția către o altă activitate și lăudă-l cu generozitate atunci când are loc comportamentul pozitiv. Acesta este un moment minunat pentru o gustare pentru a ajuta la întărirea comportamentului bun.

Pregătește-ți cățelul Yorkie să petreacă timp singur

Dacă puiul tău va fi lăsat în mod regulat singur acasă în timpul zilei, este o idee bună să începi să introduci ideea momentelor liniștite singur cât mai devreme posibil pentru a evita anxietatea separării mai târziu.

Începe prin a stabili unde își va petrece puiul timpul singur în care ești plecat. Unii părinți ai puilor folosesc cuști, dar dacă nu ai o cușcă foarte mare cu mult spațiu, recomandăm de obicei, folosirea unei uși pentru câini sau a unui țarc împrejmuită pentru a crea un spațiu sigur și izolat pentru pui, în timp ce nu este supravegheat.

Începe prin amenajarea spațiului, dar lăsă poarta sau ușa deschisă, astfel încât puiul Yorkie să poată explora zona. Plasează un treat înăuntru de fiecare dată pentru a crea o anticipare pozitivă în ceea ce privește spațiul respectiv.

După mai multe sesiuni, așeza-ți puiul în spațiul cu poarta închisă în timp ce ești în apropiere și la limita vizuală. Continuă să-i oferi gustări pentru fiecare din aceste sesiuni și asigură-te că îl lauzi mereu când este calm în acest spațiu.

Extinde încet aceste sesiuni cu câteva minute de fiecare dată și începe să te deplasați în interiorul și în afara liniei de vedere a cățelului în timp ce îți petreci ziua normală acasă. Acest lucru va întări faptul că reveniți la sfârșitul fiecărei sesiuni. Continuă până când vei putea lăsa puiul să fie calm în spațiul respectiv timp de 30 de minute sau mai mult.

Ulterior, lasă puiul în spațiu sigur iar tu ieși fizic afară din casă (lucrări în grădina de afară, o fugă rapidă la magazinul din colț). Acest lucru îl va obișnui pe Yorkie să fie singur pentru o perioadă de timp, iar întoarcerea ta de fiecare dată va întări faptul că vei reveni întotdeauna pentru el. În aceste perioade mai lungi, îți să pui muzică ușoară sau să lași un televizor aprins pentru zgomot confortabil și ambiental.

Această creștere treptată de timp petrecut în spațiul lor sigur ar trebui să contribuie la crearea unui sentiment de siguranță pentru câinele tău în timp ce ești plecat pentru perioade mai lungi de timp și va ajuta la reducerea oricărei anxietăți de a fi lăsat singur.

Prima baie a cățelușului Yorkshire Terrier

Profesional Bio Hipoalergenic
sampon caini champ richer sampon caini tropiclean Sampon antialergic si antiprurit, Vet's Best, 470 ml
Sampon pentru caini Champ Richer Sampon pentru caini Tropiclean Sampon Vet’s Best
Șampon profesional pentru piele sensibilă Șampon hidradant, organic Șampon hipoalergenic ce hrănește, regenerează ai calmează
Cumpără Cumpără Cumpără

Nu va trece mult până când noul tău cățeluș va avea nevoie de prima sa baie și există câțiva pași pe care îi poți face pentru ca băița să fie mai calmă si mai pașnică.

Baia nu ar trebui făcută mai mult de o dată la câteva săptămâni. Terrier-ul Yorkshire va putea deseori să stea chiar mai mult între băi dacă nu se murdărește la plimbări sau în pământul din curte. Ai grijă să nu îl speli prea des, deoarece asta i-ar putea usca pielea și ar putea apărea iritații.

Ai grijă să folosești doar apă ușor călduță. Pielea unui câine este foarte sensibilă la temperatură, deci dacă nu ești sigur de temperatura apei mai bine fă-o mai călâie. Testează întotdeauna temperatura apei pe o parte sensibilă a pielii, cum ar fi antebrațul interior, înainte de a pune puiul în apă.

Probabil că puiul tău va fi stresat în legătură cu apa de la baie. Există câteva rase care tind să iubească apa, dar majoritatea câinilor nu sunt înnebuniți. Umple cada sau chiuveta doar atât cât apa să ajungă la partea inferioară a burții. În acest fel, nu simte că este lăsat să cadă în adânc, iar capul și fața lui va avea suficientă distanță față de apă. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să eviți intrarea accidentală a apei în urechi, ceea ce poate duce la infecții ale urechii.

Încearcă să faci baia un moment cât mai pozitiv posibil. Dă-i puiului tău o gustare chiar înainte și după baie și, cu timpul, puiul tău va aștepta cu nerăbdare gustările care știe că trebuie să vină.
Laudă-ți întotdeauna puiul, în timp ce stă calm și, mai ales, ai răbdare. Unii câini sunt mai nervoși decât alții, dar spălatul este rareori un moment favorit printre rasele mici, cum ar fi Yorkie, și va dura ceva timp pentru a stabili o rutină.

Atenție! Nu folosi șampon pentru bebeluși pe un cățeluș Yorkie

Nu folosi șampon pentru bebeluși pe câinele tău. Din păcate, există o cantitate enormă de dezinformare pe internet în ceea ce privește câinii și șamponul pentru copii, dar adevărul este că îi poate face rău pielii câinelui tău.

Mulți proprietari cred că șamponul pentru bebeluși, șamponul uman sau chiar și detergentul pentru vase sunt sigure pentru câinii lor. Cu toate acestea, aceste produse nu sunt făcute pentru câini și le pot perturba echilibrul delicat al pH-ului pielii.

Va trebui să căutați șampon natural de înaltă calitate pentru câini.

Îngrijirea părului Yorkshire Terrier

Părul Yorkie este diferit de majoritatea raselor, iar îngrijirea acestor câini mici necesită grijă specială pentru a-și păstra blănița sănătoasă și fără noduri.

Încearcă să faci din periere un eveniment zilnic sau cel puțin de câteva ori pe săptămână. Cu cât înveți mai devreme cățelușul cu această rutină, cu atât mai bine. Dacă puiul tău se poate obișnui să fie periat în mod regulat, va fi mult mai probabil să stea liniștit și să arate răbdare în timpul ședințelor de îngrijire atunci când va fi mai mare.

Datorită părului fin și a lipsei blăniței inferioare, perierea regulată a unui Yorkie este o necesitate. Va trebui să cumperi câteva perii și instrumente specifice pentru a te ajuta cu această sarcină, inclusiv o perie dublă și o perie de păr metalică, pieptene de descâlcire și un spray de descâlcire.

Mersul cu Yorkie la veterinar

În primele 18 luni de viață, cățelușul dvs. va avea probabil mai multe vizite la medicul veterinar decât următorii câțiva ani împreună. De la un control inițial până la vaccinări și deparazitări, puiul tău va vedea medicul veterinar de cel puțin patru până la șase ori în acele luni inițiale la tine acasă.

De aceea, acum este probabil un moment mai bun ca niciodată să analizăm un plan de asigurare pentru animale de companie, care include opțiunea de acoperire a controalelor de sănătate.

Atât de multe vizite ar putea fi un pic descurajante pentru unii noi părinți de blănoși, dar ajutatul puiului tău Yorkie să-și înceapă viața în cele mai bune condiții va plăti dividende pe parcurs atunci când acesta va deveni un adult sănătos și activ.

Programul de vaccinare al cățelușului Yorkie

Vaccinările sunt cruciale pentru cățelușul tău Yorkie și majoritatea vor avea loc în primul an de viață. Medicul veterinar va administra aceste vaccinări într-un program specific, începând cu aproximativ șase săptămâni și terminând pe la 12 – 16 luni.

Vaccinările câinilor previn boli potențial mortale, cum ar fi Parvoviroza, Bordetella și Rabia, deci este important să nu omiți niciunul dintre ele. Consultă-ți medicul veterinar și consultă și programul nostru de vaccinare pentru a menține vaccinările cățelușului pe drumul cel bun:

Vârsta cățelului Vaccinările recomandate
6 – 8 săptămâni DHLPP (Distemper / parvovirus / Adenovirus / parainfluenza / Leptospiroza)
9 – 11 săptămâni DHLPP
12 – 14 săptămâni DHLPP, Bordetella, Giardia, Lyme
16 – 17 luni DHPP, Rabie, Giardia, Lyme

Cât de des au nevoie Yorkie să meargă la veterinar?

Puii Yorkie trebuie să viziteze medicul veterinar de trei până la șase ori pentru vaccinări în primul an de viață și apoi de una până la două ori pe an după aceea.

Orice crescător responsabil va necesita o vizită inițială la medicul veterinar imediat după adoptarea puilor, pentru a valida contractul de sănătate și pentru a se asigura că nu există surprize sau dispute cu privire la sănătatea cățelușului.

Pe măsură ce puiul tău crește, va trebui să vizitezi medicul veterinar doar pentru controale anuale sau pentru a aborda problemele comune de sănătate ale Yorkshire Terrier, cum ar fi dislocarea genunchiului, traheea prăbușită și pancreatita sau alergiile și leziunile tipice Yorkie.

Vrem ca puii noștri să fie cât mai sănătoși și bine îngrijiți, dar facturile de la veterinar se pot aduna. Dacă viitoarele riscuri de sănătate și vizitele la medicul veterinar sunt o problemă financiară, îți recomandăm să iei în considerare o asigurare pentru animale de companie.

Cum să ai grijă de dinții unui Yorkshire Terrier?

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la care sunt predispuși Yorkies este cariile dentare. Problemele dentare sunt răspândite în rândul Yorkilor datorită fălcilor mici și uneori a gingiilor supraaglomerate. Acest lucru face ca spălarea zilnică a dinților cățelușului tău să fie o parte importantă a îngrijirii de rutină și, cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine.

Asigură-te că terrierul Yorkshire face suficientă mișcare

Terrierii Yorkshire se acomodează bine cu multe locuințe și pot fi foarte ok în locuințe mici, dar le este cel mai bine atunci când fac mișcare zilnică și primesc stimularea mentală. În același timp, Yorkshire Terrierii nu au nevoi exagerate de exerciții fizice, una sau două plimbări zilnice în aer curat sunt bune pentru această rasă mică, activă și sunt importante dacă dorești ca Yorkie-ul tău să trăiască cât mai mult. Încearcă să faci plimbări de aproximativ 30 de minute.

Cățeii Yorkie pot fi încăpățânați cu lesa, așa că pregătește-te cu răbdare. Lasă puiul să miroasă și să exploreze în timpul lui la plimbări, dar asigură-te că știe că deții controlul și insistă ușor să meargă când începi tu din nou să mergi.

Un alt beneficiu al unei rase de câini atât de mici este că Yorkshire Terrier poate, de asemenea, să facă mișcare alergând după jucărille aruncate sau cu o rundă bună de tragere a sforii în zilele în care nu sunt posibile plimbări lungi în aer liber. Alte jocuri, cum ar fi “ascunde recompensa sub o pătură” sau o trântă ușoară, sunt, de asemenea, modalități excelente de a-ți ajuta puiul să elibereze ceva energie acumulată și de a-l stimula mental.

Notă: Când îți plimbi puiul, asigură-te că atașezi lesa la un ham Yorkie și nu direct la zgardă, pentru a evita riscul de traume la nivelul gâtului și traheea prăbușită.

Joaca puiului Yorkshire Terrier: molfonitul și mușcatul

Unul dintre aspectele cele mai frecvent neînțelese ale creșterii unui cățeluș este modul în care își folosesc gura când se joacă. Un mod normal al cățelușilor de a se juca cu frații lor este să muște ușor. Puii nu au, la urma urmei, degetele mari opozabile, iar folosirea gurii și a dinților este un instinct important de supraviețuire pe care puii îl dezvoltă prin joc.

Când se află împreună cu mama și frații lor, puii vor primi feedback important în timp ce se joacă dacă lucrurile devin prea dure. Atunci când își înfig colțișorii prea tare, un frățior va schelălăi scurt de durere sau mama îl va apuca ferm pe “agresor”, iar cățelul va ști imediat că a făcut ceva greșit. În acest fel, puii învață diferența dintre jocul blând și utilizarea fălcilor și a dinților în scopul vânătorii.

Atunci când un cățeluș este luat de la mama lui și plasat în casa ta, trebuie să continui să-i oferi acel feedback în timp ce vă jucați.

Părerile legate de acest subiect al mușcăturii sunt împărțite, unii insistând asupra faptului că nu ar trebui să se permită absolut deloc apucarea mâinilor umane cu gura, în timp ce alții permit acest lucru. În opinia și experiența noastră, mușcatul monitorizat îndeaproape și cu mult feedback este un profesor mult mai bun decât să spui în mod constant „Nu!” de fiecare dată când un cățeluș încearcă să se joace în modul lui natural.

Cheia învățării sănătoase a cățelușului este să-i permiți să-ți “guste” mâinile în timp ce te lupți și te joci cu el, dar de îndată ce presiunea devine puțin mai dureroasă, scoate un șuierat puternic sau „șșșș!” și spune de fiecare dată „blând!” sau orice altă comandă. Când dai comanda, nu trage mâna înapoi, ci pur și simplu stai până când puiul îți eliberează mâna sau retrage presiunea.

În acest moment – și acest lucru este esențial – lăudă-ți cățelul verbal și cu afecțiune fizică de îndată ce răspunde pozitiv la comanda ta, făcându-l să știe că este pe drumul cel bun. Dacă nu răspund corect și continuă cu o presiune dureroasă a mușcăturii, pur și simplu pune-l deoparte și ignoră-l sau întoarce-i spatele, semnalând că timpul de joacă s-a terminat.

Acest ciclu de joacă-corecție-corecție-laudă va necesita timp și răbdare, dar în scurt timp vei observa cum cățelușul Yorkshire Terrier se va juca mai blând și mai atent. Învățarea acestor obiceiuri cultivă acum un control important al presiunii mușcăturilor, ceea ce va reduce foarte mult șansa de a răni pe cineva în viitor.

A avea grijă de un cățeluș Yorkie este o muncă grea! (Dar merită)

Un câine nou este un mare angajament. Orele lungi de antrenament, încălțămintea mestecată și cerutul afară la pipi la 1 noaptea te pot face să îți pui la îndoială sănătatea mentală. Cu toate acestea, cu condiția să te ocupi mai atent de el cât este pui, vei fi mulțumit când vei avea un Yorkie adult și bine crescut.

Ne-am bucura sa primim vești de la tine! Spune-ne despre metodele și poveștile tale preferate legate de dresajul cățelușilor în comentariile de mai jos.

Yorkshire.ro este susținut de cititori. Este posibil să câștigăm un comision dacă cumperi ceva prin intermediul site-ului nostru. Acest lucru nu îți va modifica prețul.

Resurse

1. Downing & Williams. Obesity in Dogs. https://vcahospitals.com/know-your-pet/obesity-in-dogs

2 thoughts on “Îngrijirea unui pui Yorkshire Terrier de la 8 săptămâni până la vârsta adultă”

  1. Buna ziua,am un yorkie în vârstă de 3.5 luni,îl scot afară după ce se trezește,după ce mănâncă,după ce se joaca,indiferent de cat timp îl țin afară nu face nimic până nu intram in casa,in momentul in care intram in casa își face nevoile unde apuca și prea puțin la paturica,nu mai știu cum să procedez cu el

    Reply

Leave a Comment